În Corbeanca se taie pădurile ca-n codru 😩. Nu e prea târziu să ne unim pentru pădurile din Ilfov, ce au menirea de a proteja oamenii din localități și întreg Bucureștiul.

M-am mobilizat de la început de noiembrie să strâng 35 de vecini de pe Cantonului și din Petrești (Codrului, Socului), să îi aduc alături de noi pe alpinistul Alex Găvan (locuiește în Paradisul Verde și e inițiatorul Centurii Verzi a Capitalei), pe Daniel Sărdan (Salvași Codrii Vlăsiei, locuiește în Balotești), pe Mihai Hudema (șeful comisiei de mediu din Consiliul Local Corbeanca și fost silvicultor, întotdeauna alături de inițiativele mele de mediu din Corbeanca). Să vedem ce putem face pentru a opri tăierile – legal pădurea e categoria exploatare/protecție deci pot tăia progresiv 70% din ea, din păcate. Ne-am întânit și pentru a vedea ce se va întampla dpdv mediu în preajma viitoarei centuri a capitalei, A0, ce va rade o parte din Padurea Petrești și va trece la 1 km de casa mea.

Pe unde va trece, care e varianta de harta din 2021? Ce măsuri de protecție a localităților prin care trece se iau? Cum se va conecta cu DN1? Se va planta în jur o perdea forestieră care să ne protejeze de zgomot și poluare? Suntem unanim de acord ca o centură nouă e necesară, nu suntem încântați însă că trece chiar așa aproape de casa, sigur se găseau niște câmpuri oleacă mai încolo, dar probabil e follow the money..

Vreau plantări în jurul Bucureștiului! Și nu sunt singura.

Un pic de istorie: știu de centura A0 de pe vremea când, timp de 3 ani, făceam vizite la Primăria Corbeanca pentru actele de moștenire după bunica mea. Deci de acum 10 ani. La ritmul în care se construiesc drumuri în Ro, bănuiam că mai durează măcar pe-atâta să fie gata. S-au apucat recent de lucrări pe partea cealaltă de DN1, ce ține de Balotești, urmează defrișările din Petrești, probabil. Le dau cam 10 ani – constructorii zic 3, vecinii 20, hai la mijloc. Aviz celor ce vor să își ia teren scump în Corbeanca (și Ilfov) lângă pădure și/sau lac, e cam țeapă 🙁

In martie 2021 am fost la Primaria Corbeanca împreună cu Alex Ardelianu ca reprezentanți Activ Corbeanca, să cerem informații și să ne interesăm de o parcelă pe care s-o plantăm. Din câte se aude, primăria nu are astfel de teren, ci toate câmpurile din sud sunt private.

Însă, instant, viceprimarul Snagoveanu ne-a făcut legătura cu Romsilva și cu pădurarul local, peste două săptămâni am mobilizat 100 de vecini și am plantat pe o parcelă tăiată la ras, lângă o zonă deja împânzită de vile în pădure. Am plantat atunci stejari, păr sălbatic și inca ceva specii, în noroi până la gat, în găuri de burghiu, organizat. Au fost soare și spor și socializare și ceai de la Moșie, frumos de tot 🌳 Prima plantare a copilului meu și a prietenilor lui a fost tare impresionantă, mi-a umplut sufletul pentru o săptămână!

Plantare Corbeanca martie 2021
Plantare în Corbeanca, martie 2021. Foto: Alexandra Petrache

 

Șeful Ocolului București ne-a chemat cateva luni mai târziu să îngrijim, din păcate eram full la muncă, în lockdown la Corbeanca, cu Paul acasă, nu am putut să (mă) organizez și deja am primit tone de feedback că ce fraieră sunt că am mobilizat lumea să facă o plantare cu voluntari în locul Romsilva, care ar trebui să planteze singuri dacă tot taie.. Mă rog, cât hate mi-am luat zilele alea din toaaate părțile mă abțin să zic.

Eu eram însă mulțumită că am facut ceva la mine în comunitate, că mă țin de obiectivul ca la 3-6 luni să mai fac câte o acțiune de mediu și socializare constructivă (ecologizare, plantare, yard sale la Moșie, oglinzi rutiere pentru Ogorului/Frumoasă), atât cât pot organiza in real life, cu ajutorul fb/whatsapp ca să ajung la oameni.

Din păcate, lângă terenul plantat astă primăvară s-a tăiat o parcelă enormă, mai mare decât ce am reușit să plantăm atunci. de asemenea, dintre puieți s-au prins tare puțini 🙁 deci defrișarea și apoi plantarea nu sunt soluții sustenabilă, cel puțin nu ăn zona noastră, unde avem puține păduri, ce trebuie să aibă statut de protecție a comunității (sănătate, schimbări climatice) și rol social (păduri parc cum e Edenland sau.. pur si simplu îngrijite minimalist pentru plimbări fantastice în natură, pădure de protecție).

Am revenit la păduri, pentru că aici simt că e sufletul meu.

Acum o lună am făcut o plimbare pe Ogorului, am intrat în pădurea de pe Cantonului, în spatele Pădurilor Regale. Muzică în urechi, soare, frunze colorate, I 💚 Corbeanca.

Am ignorat gunoaiele din liziera, csf ncsf, mă bucuram de libertate și eram recunoscătoare că am unde să ma plimb înainte de job, la 1 km de casă. Până am văzut copacii marcați și plăcuța cu datele șterse de pe unul dintre ei.

Mi-a crescut tensiunea instant, am trimis pozele și locația pe whatsapp Activ Corbeanca, colegii trimițând schița cu A0 și ne-am prins că sunt marcați pentru tăieri work as usual, nu pentru centura 2 🤨.

Am zis atunci că îmi pot asuma o Întâlnire a Comunității despre păduri, prin ianuarie-februarie 2022, când e mai liniște la muncă — până atunci fac research și înțeleg situația.

Dar Tea și linișTea nu au nimic în comun, așa că m-am perpelit să aflu cât mai multe ASAP, să înțeleg pe ce lume mă aflu. Și să strâng oameni faini în jurul unei cauze, că asta știu să fac cel mai bine.

Întâlniri pe zoom în fiecare duminică, la 9,30-10. Adrese și strategie

Prima duminică am strâns 10 vecini pe care îi știam interesați de păduri, dintre cei cunoscuți la ecologizarea de acum 1 an (am scris pe toate fb messenger groups formate atunci) și pe fb Corbeanca Social Community, în inboxul celor care au scris recent despre defrișări (primăvara și toamna duduie drujbele în toate pădurile din Corbeanca).

Am înțeles că e musai să fim mai mulți și mai organizați, am aflat zvonistica din jurul Centurii A0 și statusul pădurilor. Rezum soluții:

– avem nevoie să știm traseul oficial A0 și cât se defrișează din Pădurea Petrești și restul pădurilor din Ilfov,

– pentru asta vom face adrese la Primărie, Consiliul local, Consiliul Județean, constructor, la Min Mediului, Min Transporturilor,

– pentru pădurile din Corbeanca ce nu vor fi tăiate din cauza A0 – musai să reluăm legătura cu Romsilva, pădurar, Ocolul Silvic București,

– Pădurile din Corbeanca nu vor supraviețui și crește fără o Centură Verde a Bucureștiului, asta ar fi soluția durabilă: avem nevoie de o strategie măcar județeana&Mun București pentru a proteja cei 3-4 milioane de locuitori de viiturile ce vor veni, căci vor veni.. ca să nu uităm de rolul lor social și de sănătate, mai ales în contextul crizei sanitare. Aici Alex Găvan sumarizează perfect conceptul și îl susțin – el e the go to person, google him și veți da de clipuri ca acesta, dintr-un documentar by vecina noastră, Nicoleta Talpeș.

– să ne organizam, zic, pentru a schimba statutul pădurilor din Ilfov în pădure de protecție sau arie protejată, de interes național. Orice, dar să nu se mai taie și să se mai și planteze!
Îmi scrieți dacă vreți pe grupul de whatsapp unde ne organizăm în aceste scopuri.

Vă aștept alături de noi! Aduceți vecini, spuneți oamenilor din București și alte localități că trebuie să facem ceva pentru sanatatea noastră, a tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *