Când iau interviuri îi rog pe cei cu care vorbesc să îmi recomande un consătean pe care să îl cunosc și eu. Mi-a placut foarte mult că George Antohi mi l-a recomandat pe Dumitru Haralambie, candidatul independent la poziția de primar al comunei Corbeanca. Domnul Haralambie este general maior în rezervă, din Poliția de Frontieră.

Știam prea puține despre el și ma bucur că locuitorii comunei au o opțiune de vot alta decât Valeriu Anton dacă își doresc să voteze pe cineva născut aici. Eu mă consider și nou venită si de-a locului pentru că am copilărit la Corbeanca verile, iar bunica mea a cumpărat casa în care locuiesc în anul în care m-am născut eu, 1985.

Îi mulțumesc domnului Haralambie pentru deschiderea de a mă primi în casa lui.

S-a născut și a copilărit în Corbeanca, iar străbunicul, bunicul și unchiul de-a lungul anilor au fost primari în Corbeanca. Mi-a povestit cu nostalgie despre copilăria lui, între lanuri și drumuri pietruite, despre bijuteriile locului: Valea Cociovaliștei și pădurile cu liane îngrijite de săteni, care acum sunt în paragină, pline de gunoaie, lângă Corbeanca Forest.. ce ține de Balotești. „Nu ne trebuia mâncare, luam o felie de pâine cu zahăr pe ea și acolo stăteam toată ziua. Venea bunica cu bățul în jurul orei patru: hai acasă că vine tac-tu!” Mi-a povestit că pe Soseaua Unirii, pe care acum se circulă bară la bară (chiar în fața curții mele) în fiecare dimineață și seară, era locul lor de joaca, iar o mașină trecea la circa 15 minute. La sfârșitul anilor 60 inclusiv DN1 era un drum pietruit.

Pe o parte din terenul de două hectare cu care străbunicul a fost împroprietărit de regele Ferdinand în 1923, Dumitru Haralambie și-a zidit el însuși în 1994 casa în care locuiește acum.

DN1 în 1967
DN1 în 1967

Bunicii din partea mamei sunt din Balotești, iar ai tatălui din Corbeanca, unul dintre strabunici era grec. Sotia este din Buftea. Pana în 1990 a locuit la Corbeanca, apoi a avut un apartament în Otopeni – pe care l-au vândut când s-a născut al doilea copil. S-au mutat la Buftea, lângă soacra, pentru a avea ajutor cu copiii. Soția lucra pe vremea aceea la Institutul de cercetări de la Petrești. El lucra la poliția de frontieră din Otopeni. Au doi copii, un băiat și o fată, iar de la 1 august sunt bunicii cu normă întreagă ai unui băiețel de 1 an și 10 luni. Speră că și băiatul să aibă la rândul său un fiu, să ducă numele Haralambie mai departe.

cu părinții, prin ’70-’71

De trei ani s-au mutat definitiv la Corbeanca, iar în casa de la Buftea locuiesc acum copiii. Și-au dorit întotdeauna să rămână aici. După ce a terminat școala de ofițeri putea să plece oriunde, inclusiv în București, dar a ales să își facă o casă a lui în care să aibă viță de vie, livadă si, pe malul bălții, grădină de zarzavaturi. Nu cumpără nimic, e apicultor, are câteva păsări pentru consumul propriu, dar în special pentru nepoțel. „Totul facem cât mai aproape de natural.” A fost întotdeauna foarte mândru de locul în care s-a născut, „am păstrat buletinul de Corbeanca 20 de ani ca să vadă lumea ca sunt din Corbeanca” și a adus în Corbeanca mulți dintre prietenii lui.

L-am întrebat cum îl va ajuta cariera lui la Primăria Corbeanca.

„Eu, omul, am avut întotdeauna veleități de lider. După care și manager, am condus peste  10,000 de oameni”.

Nu vrea să îl vorbească de rău pe actualul primar, dar spune că nu este posibil să „stai 12 ani și să nu atragi un leu din fonduri europene.” „Poliția de Frontieră a atras în ultimii 20 de ani între 600-700 milioane de euro, bani europeni. Eu personal am fost manager în câteva astfel de proiecte – pe combaterea  migrației și a contrabandei.” A călătorit în toata lumea cu serviciul, dar și împreună cu soția.

Pe plan profesional a fost coordonatorul evaluărilor Schengen pentru Poliția de Frontieră, fiind acela care a discutat cu toți politiștii de frontieră de la sectoarele care urmau să fie auditate. A fost  mai întâi șeful punctului de frontieră Otopeni, apoi director peste toate aeroporturile din România, iar în cele din urmă peste toate frontierele țării.

„În toată lumea, toate statele se folosesc de experiența unora care au făcut câte ceva în activitatea lor militară. Nu vin la primărie să zic că sunt general și am prins hoți. Am prins și hoți, dar am dezvoltat niste structuri pe care alții au dat milioane, prin munca și cerințele operaționale ale unora ca mine, și prin cea ai unor ITști de excepție.”

 

„Pe plan local, în primul rând se poate face o informare a populației. Pentru că ținându-i în beznă,  fără pic de transparență cu privire la măsurile pe care le ia primăria, se creează o imagine falsă a stării de fapt.”  Pornind de la ideea că nu sunt bani suficienți la buget o bună informare poate conduce la înțelegerea realității. „Măi, oameni buni, în momentul de față nu avem bani să facem străzile, dar hai să le prioritizăm, de care avem nevoie cel mai tare? Hai să gasim o modalitate de a rezolva ieșitul de pe Unirii, că pe acolo merge toată lumea – la Mega, la Primărie, în Tamași la Hystria. Din nefericire, pentru  că se lucreaza la Mogoșoaia, o parte din oamenii din Buftea o iau tot prin Corbeanca, ceea ce crește valorile de trafic. Explica-le oamenilor: ok, putem să facem treaba asta. Pentru că, la câți oameni influenți sunt în Corbeanca, dacă te-ai duce să bați la uși, s-ar găsi unul să facă ceva. Că nu face doar pentru el, face pentru toată lumea. In opinia lui “Cine va reusi să facă a treia bandă [pe Unirii], pista de biciclete și trotuar va rămâne primar pentru mulți ani.”

A luat decizia de a candida atunci când oamenii din sat (Corbeanca), dar și câtiva din Ostrat, l-au rugat să o facă. Este foarte sociabil și vorbește cu toată lumea „Mă opream și stăteam de vorbă.” Întreabă oamenii ce îi frământă, cum e viața lor. „Trebuie stat de vorbă și prioritizat.” „Toata viața am lucrat cu omul sau mai bine zis nu am lucrat decât cu omul.” L-am întrebat ce șanse are și dacă Anton va mai iesi primar – zice ca nu, dacă se va iesi masiv la vot! Ce îl încântă este că vor fi schimbări în primul rând în consiliul local, și anume acesta nu va mai fi monocolor. „Alegem oameni competenti și scăpăm de yes-meni.”

„Nici actualul primar, nici alții nu vor mai avea 50%+1.” Pe lângă lipsa de comunicare dintre autorități și cetățeni, el e de părere că oamenilor din primărie trebuie să li se schimbe mentalitatea în privința lucrului cu cetățeanul. ”

Mecheaua în 1973
Mecheaua în 1973
curtea școlii – 1976 sau 1977

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *